Blog Post

Wees bedacht op de zakelijke lasten bij de aankoop van een woning

VHN Notarissen • January 3, 2025

Aankoop van een woning is niet alleen spannend, maar ook complex.

De aankoop van een woning is niet alleen spannend, maar ook complex. Veel kopers richten hun aandacht op de koopsom, de eventuele overdrachtsbelasting en de financiering, maar zijn minder bekend met een ander aspect: de zakelijke lasten. Voorbeelden van deze lasten zijn de onroerendezaakbelasting en rioolheffing. Het is dus goed u ook daarvan bewust te zijn!

Vanaf wanneer moet u die als eigenaar betalen, en hoe werkt het als bepaalde rekeningen al voor een heel jaar vooruit zijn betaald door de verkoper?


Zakelijke lasten worden elk jaar door de gemeente en het waterschap in rekening gebracht. De eigenaar van een woning ontvangt daarom elk jaar een ‘aanslagbiljet’ waarop die zakelijke lasten zijn opgenomen.


Zakelijke lasten zijn lasten die zijn verbonden aan de eigendom en het gebruik van een woning. Daarbij kan onderscheid worden gemaakt tussen:


  • Eigenaarslasten: onroerende zaakbelasting (OZB), rioolheffing (eigenaar) en watersysteemheffing (gebouwd).
  • Gebruikerslasten: afvalstoffenheffing, watersysteemheffing (ingezetenen) en zuiveringsheffing.


In beginsel worden deze lasten door de eigenaar betaald per kalenderjaar. Degene die op 1 januari in het kadaster is geregistreerd als eigenaar, ontvangt het aanslagbiljet en moet de kosten voor het gehele jaar voldoen.

Wanneer een woning gedurende het jaar van eigenaar verandert, zullen de koper en verkoper afspraken moeten maken over de verdeling van deze kosten.


Hoewel verschillende methoden voor verdeling van de kosten mogelijk zijn, is het gebruikelijk in de koopovereenkomst af te spreken dat de lasten verrekend worden vanaf het moment dat de koper eigenaar wordt van de woning.

De verrekening vindt in dat geval plaats via de afrekening van de notaris. Op die manier krijgt de verkoper - die de zakelijke lasten voor een heel kalenderjaar vooruit heeft betaald - een gedeelte van de kosten terug, namelijk het gedeelte vanaf het moment van ondertekening van de leveringsakte bij de notaris tot het einde van het kalenderjaar. Bij de overdracht van de woning worden bij de notaris alleen de eigenaarslasten verrekend. De gebruikerslasten kunnen enkel via de gemeente of het waterschap zelf worden verrekend.


Wanneer de overdracht van een woning plaatsvindt aan het begin van het kalenderjaar, is het mogelijk dat de verkoper het aanslagbiljet van de zakelijke lasten nog niet heeft ontvangen. In dat geval zal vaak worden gekozen voor verrekening van zakelijke lasten op basis van de eigenaarslasten van het voorafgaande jaar. Zodra de nieuwe eigenaarslasten bekend zijn, zal een eventueel verschil tussen de verkoper en de koper onderling worden verrekend (dus niet via de afrekening van de notaris).


Conclusie

Bij de aankoop van een woning moet u naast de koopsom en de kosten koper ook rekening houden met de verrekening van zakelijke lasten, in het specifiek de eigenaarslasten. De notaris controleert of de afspraken hierover correct in de koopovereenkomst zijn opgenomen.

De notaris regelt ook de verwerking van de eigenaarslasten in de nota van afrekening en de akte van levering.


Aan de inhoud van dit artikel is de uiterste zorg besteed, maar door de beperkte omvang is het onmogelijk om alle facetten en gevolgen van een onderwerp te belichten: het betreft een artikel op hoofdlijnen. Voor informatie over uw specifieke situatie: neem contact met ons op!
VHN Notarissen besteedt de uiterste zorg aan de inhoud van de artikelen, maar aanvaardt geen aansprakelijkheid in geval van onvolledigheid of onjuistheid van een artikel, noch voor de gevolgen daarvan. 

Dit artikel is ontleend aan Met Recht Geregeld (www.metrechtgeregeld.nl), product van FBN Juristen.

By VHN Notarissen January 3, 2025
Van eenmanszaak naar BV : tijd voor de grote sprong?
By VHN Notarissen February 8, 2022
Een bezoek aan een notaris is dan toch niet meer nodig?
By VHN Notarissen February 8, 2022
Wat zijn de gevolgen ?
By VHN Notarissen December 30, 2021
Pas op; dit kan gevolgen hebben na uw overlijden!
By VHN Notarissen December 30, 2021
Via een lijfrente of liever banksparen, en wat zijn de verschillen?
By VHN Notarissen November 30, 2021
Waarom een testament maken tijdens of na een echtscheidingsprocedure? 
By VHN Notarissen November 16, 2021
U ontvangt een schenking. Heeft dit gevolgen voor uw huurtoeslag, zorgtoeslag of studiefinanciering?
By VHN Notarissen November 4, 2021
Waar teken ik eigenlijk voor ?
By VHN Notarissen October 20, 2021
Waar moet allemaal rekening mee worden gehouden?
By VHN Notarissen October 5, 2021
Hoeveel mag ik belastingvrij schenken aan mijn kind en waar moet ik op letten?
Meer nieuwsbrieven
Share by: