Als ondernemer begint u vaak met een eenmanszaak. Deze is eenvoudig op te richten en kent lage oprichtingskosten. Naarmate uw bedrijf groeit, kan er een moment komen waarop deze vorm niet meer past bij uw situatie. Uw onderneming maakt grotere winsten, u wilt uw privévermogen beter beschermen of u staat op het punt om investeerders aan te trekken.
Dit zijn signalen dat het omslagpunt is bereikt en het tijd wordt om de overstap naar een besloten vennootschap (BV) te overwegen. De notaris kan u helpen bij deze beslissing.
Het kiezen tussen een eenmanszaak en een BV hangt af van verschillende factoren, zoals de omvang van uw onderneming, de verwachte winst, en uw persoonlijke voorkeuren. Een eenmanszaak heeft lage oprichtingskosten, waardoor het voor veel ondernemers een laagdrempelige manier is om van start te gaan. Als u vanuit een eenmanszaak werkt, bent u echter wel persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de onderneming. Dit betekent bijvoorbeeld dat geëist kan worden dat u een uitstaande zakelijke factuur betaalt vanaf uw privérekening, als het saldo op de zakelijke rekening niet toereikend is. Als zakelijke schulden opstapelen, is het zelfs denkbaar dat u persoonlijk failliet wordt verklaard.
Verder is kenmerkend aan ondernemen vanuit een eenmanszaak, dat de winst van uw eenmanszaak als inkomen uit onderneming wordt belast met inkomstenbelasting (in box 1).
Naarmate uw onderneming groeit, kan het aantrekkelijk worden om uw eenmanszaak om te zetten naar een BV. Dit biedt diverse voordelen, zoals bescherming van uw privévermogen of de mogelijkheid om investeerders aan te trekken. Ook de wens om uw bedrijfsstructuur te professionaliseren kan een reden zijn om een BV op te richten.
Daarnaast kunnen ook fiscale voordelen een belangrijke drijfveer zijn voor de omzetting naar een BV. Dit wordt duidelijk met het volgende rekenvoorbeeld waarin wordt uitgegaan van een ondernemingswinst van € 150.000 (cijfers 2024).
Bij de overgang van een eenmanszaak naar een BV is de inschakeling van een notaris noodzakelijk. De notaris zorgt ervoor dat de omzetting juridisch correct verloopt door de statuten van de BV op te stellen en de verplichte inschrijving hiervan bij de Kamer van Koophandel te verzorgen. Daarnaast kan de notaris u adviseren over de fiscale en juridische gevolgen van de omzetting, zodat u zeker weet dat u geen belangrijke aspecten over het hoofd ziet en uw bedrijf optimaal kan groeien.
Conclusie
Het omzetten van een eenmanszaak naar een BV kan verschillende redenen hebben, zoals het behalen van hogere winsten, waardoor het risico hoger wordt of het fiscaal aantrekkelijker wordt om te ondernemen in BV-vorm. Als u deze overstap overweegt is het heel belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de juridische en fiscale gevolgen. Het inschakelen van een notaris is hierbij essentieel. De notaris zorgt ervoor dat de omzetting juridisch correct verloopt en adviseert u over belangrijke aspecten van de overstap. Door een notaris te raadplegen, verzekert u zich van een soepele overgang en kunt u met vertrouwen de volgende fase van uw ondernemerschap ingaan.
Aan de inhoud van dit artikel is de uiterste zorg besteed, maar door de beperkte omvang is het onmogelijk om alle facetten en gevolgen van een onderwerp te belichten: het betreft een artikel op hoofdlijnen. Voor informatie over uw specifieke situatie: neem contact met ons op!
VHN Notarissen besteedt de uiterste zorg aan de inhoud van de artikelen, maar aanvaardt geen aansprakelijkheid in geval van onvolledigheid of onjuistheid van een artikel, noch voor de gevolgen daarvan.
Dit artikel is ontleend aan Met Recht Geregeld (www.metrechtgeregeld.nl), product van FBN Juristen.
Alexander Battalaan 44
6221 CE Maastricht
Tel +31 (0)43-329 81 00
maastricht@vhn-notarissen.nl